Aanvullende bepalingen Wet Goed Verhuurderschap

Aanvullende bepalingen vanaf 1 januari 2024

Op 1 juli 2023 is de Wet Goed Verhuurderschap in werking getreden. Deze wet is bedoeld om ongewenste verhuurpraktijken (zoals bijvoorbeeld ongerechtvaardigd onderscheid, discriminatie of te hoge servicekosten) te voorkomen en tegen te gaan.
Met de wet worden normen gesteld aan de wijze waarop verhuurders zich dienen te gedragen/handelen ten opzichte van huurders. De gemeente heeft met deze wet de mogelijkheid gekregen om tegen overtredingen handhavend op te treden.
Vanaf 1 januari 2024 zijn enkele aanvullende bepalingen van deze wet in werking getreden. Welke gevolgen heeft dit voor jou als verhuurder of huurder?

Werkwijze

Per 1 januari 2024 is een aanvullende verplichting voor verhuurders, verhuurbemiddelaars en beheerders van woon- of verblijfsruimten in werking getreden. Zij dienen te beschikken over een werkwijze die maatregelen neemt tegen woningmarktdiscriminatie. Deze werkwijze dient schriftelijk te zijn vastgesteld. Vervolgens is vereist dat zij hun werknemers informeren over deze werkwijze en deze werkwijze aanpassen wanneer dat nodig is.

Meldpunt

Een andere verplichting die in werking is getreden geldt voor gemeenten. Vanaf 1 januari 2024 dienen gemeenten te beschikken over een meldpunt. Huurders en woningzoekenden moeten bij dit meldpunt terecht kunnen met signalen en klachten over ongewenst gedrag van verhuurders of verhuurbemiddelaars. Gemeenten dienen de klachten in behandeling te nemen en af te handelen. Bij een overtreding kan de gemeente handhavend optreden door het opleggen van een bestuurlijke boete, het intrekken van een vergunning of overname van beheer. Voor verhuurders, verhuurbemiddelaars en beheerders van woon- of verblijfsruimten geldt dat zij schriftelijk aan de huurder informatie moeten verstrekken over de contactgegevens van dit meldpunt.

Conclusie

Met de aanvullende bepalingen per 1 januari 2024 op de Wet Goed Verhuurderschap worden nadere eisen gesteld aan zowel verhuurders, verhuurbemiddelaars en beheerders van woon- of verblijfsruimten alsmede aan gemeenten.
Wens jij als verhuurder advies bij het voldoen aan de nieuwe wetgeving? Of ben jij huurder en heb je te maken met ongewenste verhuurpraktijken? Neem dan gerust contact met ons op.