Vakantieplannen alleen met uw kind: let op!

Dit weekend begint de zomervakantie in deze regio. Misschien gaat u genieten van een heerlijke vakantie met de kinderen in het buitenland. Als u van plan bent om alleen, dus zonder de andere ouder met gezag, naar het buitenland te reizen, moet u rekening houden met extra controles van de Koninklijke Marechaussee aan de grenzen.

Toestemmingsformulier

Belangrijk is om de andere ouder met gezag een toestemmingsformulier te laten ondertekenen, zodat u kunt aantonen dat u toestemming heeft voor de reis van de andere ouder. Verder zullen paspoorten worden gecontroleerd en kunt u vragen verwachten over uw retourticket. Heeft u alleen het gezag over uw kinderen, neem dan de beschikking waaruit dat blijkt of een uittreksel uit het gezagsregister mee!

Internationale Kinderontvoering

Deze extra controles vinden plaats ter preventie van Internationale Kinderontvoering. Uiteraard wordt niet iedere alleen reizende ouder gecontroleerd, maar als u gecontroleerd wordt neemt dat extra tijd in beslag. Ga dus op tijd naar het vliegveld. Uit het persbericht van Centrum Internationale Kinderontvoering d.d. 5 juli 2016. blijkt dat er naar schatting 40 keer per dag extra onderzoek wordt gedaan. Dit onderzoek is vervelend voor u als reiziger maar dringend nodig, omdat er gemiddeld iedere werkdag een kind internationaal wordt ontvoerd van en naar Nederland. Drie kwart van deze kinderen keren niet meer terug.

Het toestemmingsformulier kunt u vinden op deĀ website van het ministerie van defensie.

mw. mr. M. (Monika) Czarnota en mw. mr. D.R.M. (Daphne) de Vos, advocaten Haans Advocaten Bergen op Zoom