Voorgeschreven bouwstoffen en leveranciers

Kort geleden was ik met het bestuur van Bouwend Nederland, afdeling Brabant West bij Mosa tegels in Maastricht. Mosa produceert mooie tegels. Een sterk staaltje Dutch design. Het zijn de enige tegels wereldwijd die Cradle tot Cradle (C2C) gecertificeerd zijn. Mosa heeft Mosa Panel ontwikkeld; een prefab renovatietegelsysteem. In dat kader kwamen we in Maastricht te spreken over voorgeschreven bouwstoffen en leveranciers. En de juridische mitsen en maren.

In onze praktijk krijgen we vaker vragen over dit onderwerp. Graag willen we onze kennis hieromtrent met u delen. Uitgaande van de toepasselijkheid van de UAV 2012, geldt het volgende:

  1. Bij een in een bestek met een fabrieksnaam aangeduide bouwstof geldt dat, als de directie dat goedvindt, een andere bouwstof mag worden geleverd. Mits de eigenschappen van de alternatieve bouwstof hetzelfde zijn als die van de voorgeschreven bouwstof. De aannemer moet die gelijkwaardigheid wel aantonen.
  2. Slaagt de aannemer daarin, dan is belangrijk om te weten dat de directie goedkeuring niet op onredelijke gronden mag weigeren.

Mr. W.H. (Werner) Lindhout, advocaat/partner Haans Advocaten Bergen op Zoom, voorzitter branchegroep bouw- en vastgoed.